Scopiecentrum

Foto van Scopiecentrum Hoorn

Het Dijklander ziekenhuis heeft zowel op locatie Hoorn als op locatie Purmerend een Scopiecentrum. In het Scopiecentrum vinden kijkonderzoeken (endoscopieën) plaats, inwendige onderzoeken van de organen van het maagdarmkanaal of longen. Dat gebeurt via een buigzame, bestuurbare slang met een camera. Op die manier sporen wij afwijkingen op en kunnen die in veel gevallen direct behandelen. Het Scopiecentrum is onderdeel van de vakgroep Maag, Darm, Leverziekten.

Contact opnemen

0229 - 257 281

Ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur

Route
6e verdieping, R-liftblok

0299 - 457 993

Ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur

Route
locatie 75, eerste etage

Op deze pagina

Over de afdeling

Op het Scopiecentrum werken verschillende disciplines zoals Maag-, Darm-, Lever (MDL)artsen, verpleegkundig endoscopisten en longartsen. Zij worden ondersteund door endoscopieverpleegkundigen. Op het Scopiecentrum worden de verschillende endoscopische onderzoeken en ingrepen uitgevoerd door een MDL-arts, longarts of verpleegkundig endoscopist.

Endoscopie is een techniek voor onderzoek van het maag-darmkanaal en de longen. Sommige endoscopieën gaan via de mond zoals de gastroscopie (maagonderzoek), ERCP (onderzoek van de galwegen) en bronchoscopie (longonderzoek). Andere via de anus zoals de sigmoïdoscopie en coloscopie (darmonderzoeken).

Intakegesprek

Als u wordt verwezen worden voor een endoscopisch onderzoek, krijgt u in principe via de e-mail een link (Medify) toegestuurd met een informatief filmpje over het onderzoek. U wordt aansluitend verzocht een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Aan de hand van uw antwoorden wordt bepaald of er nog een gesprek nodig is. Bij geen bijzonderheden, hoeft u alleen voor het onderzoek langs te komen.

Indien nodig volgt er een gesprek met een verpleegkundige, die met u de risico's van het onderzoek in het algemeen en uw specifieke (gezondheids)situatie doorneemt.
Voor sommige onderzoeken is een bepaalde voorbereiding nodig. Het is belangrijk dat u zich aan de aanwijzingen houdt om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen.

Behandelingen

Voorbeelden van ingrepen die hier plaatsvinden zijn: het oprekken van een vernauwing in de (slok)darm, het stelpen van een bloeding in het maag-darm stelsel, het verwijderen van poliepen in de dikke darm of het plaatsen van buisjes in de galwegen.

Dagbehandeling

Krijgt u een onderzoek zonder roesje (sedatie)? Dan kunt u in principe direct na afloop van het onderzoek op eigen gelegenheid naar huis. In het geval u wel een roesje toegediend krijgt, dan wordt u kortdurend opgenomen (ongeveer 2 uur). Na het roesje mag u niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen en dient u te worden opgehaald op het scopiecentrum.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Heeft u meegedaan aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker en is bij u een onderzoek nodig? In het Dijklander Ziekenhuis kunt u dit onderzoek laten doen. Zowel de locatie Hoorn als de locatie Purmerend zijn gecertificeerd voor het doen van dit onderzoek. Als het RIVM een ander ziekenhuis heeft voorgesteld, maar u liever naar het Dijklander Ziekenhuis komt dan kunt u dit bij het RIVM aangeven.

Links

Op de website van de Maag Lever Darm Stichting vindt u ook nuttige voorlichting.

 

Onze specialisten