Over de afdeling
Als u door uw huisarts bent doorverwezen naar de MDL-afdeling, dan leggen we u graag uit wat u kunt verwachten. Lees de informatie goed door, en stel uw vragen als u die heeft.
Praktische informatie
Bij een eerste bezoek aan de poli Maag-, darm- en leverziekten is het belangrijk dat u het volgende meeneemt:
- geldig legitimatiebewijs
- afspraakkaart
- verwijsbrief
Als u foto’s heeft gekregen van een ander ziekenhuis op een cd-rom, dan wordt u verzocht ten minste drie dagen voor de afspraak op de poli deze cd af te geven op de afdeling Radiologie zodat die gegevens ingevoerd kunnen worden. De cd kunt u ook per post naar ons opsturen.
Gegevenswijziging
Wanneer uw naam, adres, verzekering of huisarts is gewijzigd, verzoeken wij u dit vóór het bezoek aan de specialist door te geven bij de patiënteninschrijving. Uw gegevens worden dan aangepast en u krijgt een nieuwe afsprakenkaart met daarop uw gegevens.
In het buitenland geweest
Bent u de afgelopen vier weken in een buitenlands ziekenhuis opgenomen geweest of heeft u daar een bezoek gebracht aan de afdeling spoedeisende hulp? Dan is het belangrijk dat u dit bezoek bij de polikliniek meldt. In ziekenhuizen buiten Nederland komt de MRSA-bacterie veel voor. Als u per ongeluk besmet bent geraakt met deze bacterie dan is het voor ons belangrijk dit te weten. U hoeft er niet ziek van te zijn, maar u kunt wel drager zijn.
U hebt een afspraak op de polikliniek
U komt op de polikliniek als u door uw huisarts bent doorverwezen. Bij een eerste bezoek is het belangrijk dat u een geldig legitimatiebewijs meeneemt, uw afspraakkaart en de verwijsbrief van uw huisarts.
Meld u zich bij de balie van de MDL-poli. De assistente wijst u de wachtkamer en beantwoordt uw vragen over uw bezoek.
Als u via een ander ziekenhuis bij Dijklander komt, heeft u vaak al foto’s van een eerder consult. We ontvangen die graag op de afdeling Radiologie. U kunt deze persoonlijk langsbrengen, of per post naar ons opsturen.
U krijgt met verschillende mensen te maken. Zij geven u de beste zorg en ondersteuning. Vaak ziet u ook een verpleegkundig specialist. Dat is een verpleegkundige met een academische opleiding waardoor zij/hij taken van een arts kan overnemen. Een verpleegkundig specialist kan zowel verpleegkundige als medische taken verrichten. Hem/haar komt u tegen bij uw onderzoek, behandeling en controle.
Op de poli MDL zijn 3 verpleegkundig specialisten werkzaam. Zij zijn allen gespecialiseerd in chronische ontstekingen en zien daarnaast patiënten met algemene klachten van het maagdarmstelsel.
U hebt een afspraak op de verpleegafdeling (locatie Hoorn)
Als u wordt opgenomen de afdeling MDL dan is dit in de meeste gevallen op locatie Hoorn. De verpleegafdeling van MDL heeft in totaal 13 bedden, verdeeld over 1-, 2- en 4-persoonskamers. Op de afdeling werken in totaal 10 specialisten, 2 zaalartsen, 20 verpleegkundigen of leerling-verpleegkundigen en zorgassistenten. Ook zijn er 2 secretaressen werkzaam.
U hebt een afspraak bij het scopiecentrum
In het scopiecentrum worden veelvoorkomende onderzoeken gedaan:
- Coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm),
- gastroscopie (kijkonderzoek van de slokdarm, maag en eerste deel van de dunne darm) en
- het bevolkingsonderzoek darmkanker.
U kunt zich op online op deze onderzoeken voorbereiden. U krijgt dan alle informatie voor uw bezoek. Wilt u hier meer over weten, lees hier meer.
De MDL-arts of verpleegkundig endoscopist verricht de onderzoeken. De onderzoeken kunnen plaatsvinden onder een roesje (slaapmiddel). U wordt dan voor een paar uur opgenomen op de uitslaapkamer.