Maag-, darm- en leverziekten (MDL)

Een verpleegkundige die een patiënt toedekt

Hier helpen wij u verder als u last heeft van uw slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, lever, galblaas, galwegen of alvleesklier.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Bereikbaar ma-vr van 8.00 - 17.00 uur
Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.
Route:
Poli 78, eerste verdieping
Verpleegafdeling, vierde verdieping
Scopiecentrum, zesde verdieping, lift R
Bereikbaar ma-vr van 8.00 - 17.00 uur
Route:
Afdeling D1
 
Bereikbaar ma-vr van 8.00 - 17.00 uur

Over de afdeling

Bij een eerste bezoek aan de poli Maag-, darm- en leverziekten is het belangrijk dat u het volgende meeneemt:

  • geldig legitimatiebewijs
  • afspraakkaart
  • verwijsbrief

Als u foto’s heeft gekregen van een ander ziekenhuis op een cd-rom, dan wordt u verzocht ten minste drie dagen voor de afspraak op de poli deze cd af te geven op de afdeling Radiologie zodat die gegevens ingevoerd kunnen worden. De cd kunt u ook per post naar ons opsturen.

Gegevenswijziging
Wanneer uw naam, adres, verzekering of huisarts is gewijzigd, verzoeken wij u dit vóór het bezoek aan de specialist door te geven bij de patiënteninschrijving. Uw gegevens worden dan aangepast en u krijgt een nieuwe afsprakenkaart met daarop uw gegevens.

In het buitenland geweest
Bent u de afgelopen vier weken in een buitenlands ziekenhuis opgenomen geweest of heeft u daar een bezoek gebracht aan de afdeling spoedeisende hulp? Dan is het belangrijk dat u dit bezoek bij de polikliniek meldt. In ziekenhuizen buiten Nederland komt de MRSA-bacterie veel voor. Als u per ongeluk besmet bent geraakt met deze bacterie dan is het voor ons belangrijk dit te weten. U hoeft er niet ziek van te zijn, maar u kunt wel drager zijn. 

Verpleegafdeling MDL in Hoorn 

​Op deze afdeling op locatie hoorn worden ziekten en klachten behandeld met betrekking tot de maag, darm en lever. De verpleegafdeling van Maag-, darm- en leverziekten heeft in totaal 13 bedden, verdeeld over 1-, 2- en 4-persoonskamers. Het team bestaat naast de tien specialisten uit twee zaalartsen, twintig verpleegkundigen of leerling-verpleegkundigen en zorgassistenten. Ook zijn er twee secretaressen werkzaam.

Behandelingen

De MDL-arts of verpleegkundig endoscopist verricht de onderzoeken op de functieafdeling of het Scopiecentrum. Onderzoeken kunnen plaatsvinden onder een roesje (slaapmiddel). Daarvoor is een opname van enkele uren op de uitslaapkamer noodzakelijk. Mocht u langer moeten worden opgenomen, dan gaat u naar de verpleegafdeling van MDL in Hoorn.

Wat is een verpleegkundig specialist?

Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een academische opleiding waardoor zij taken van een arts kan overnemen. Een verpleegkundig specialist kan zowel verpleegkundige als medische taken verrichten en u dus op meerdere fronten tegelijk helpen. Dit kan gedurende het hele traject van onderzoek, behandeling en controle. Op beide Scopiecentra werken ook verpleegkundig endoscopisten.

Digitale voorlichting voor veelvoorkomende maag-, lever- en darmonderzoeken

De afdeling werkt met een digitale patiëntenvoorlichting en intake voor drie veelvoorkomende onderzoeken: coloscopie, gastroscopie en het bevolkingsonderzoek darmkanker. De digitale module is een online hulpmiddel waarmee patiënten voorafgaand aan hun bezoek aan het ziekenhuis, informatie krijgen. Lees hier meer.

Een maag darm lever stelsel
Verpleegkundige op klompen

Onze specialisten

Wachttijden

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Maag-, darm- en leverziekten (MDL)
Polikliniek
Algemeen - 119 dagen 105 dagen 105 dagen
Onderzoek
Gastro-enterologie - - - -