Over de afdeling
De reumatoloog is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ontstekingsziekten van het bewegingsapparaat. Omdat bij veel van deze ziekten ook verschijnselen in de organen kunnen optreden spreekt men ook wel over systeemziekten. Gelukkig blijkt bij een deel van de patiënten die naar de reumatoloog worden verwezen geen sprake te zijn van een dergelijke ziekte. Die patiënten worden na uitleg en wanneer mogelijk met een individueel advies in principe terugverwezen naar de huisarts. Als er sprake blijkt van een reumatologische aandoening met chronische ontstekingsverschijnselen zoals artritis (gewrichtsontsteking), dan volgt meestal langdurige behandeling en begeleiding door de reumatoloog.
Sommige medicijnen die bij reumatische ziekten worden voorgeschreven, moeten via een infuus worden toegediend. Dat vindt dan plaats op de afdeling Dagbehandeling.
Vaccinatie en medicatie ten tijde van corona (COVID-19)
Patiënten met reuma krijgen van hun huisarts een uitnodiging voor de griepvaccinatie. Een aantal krijgt ook een uitnodiging voor een pneumokokkenvaccinatie. Zowel de griepvaccinatie (jaarlijks) als pneumokokkenvaccinatie (1 keer per 5 jaar) is veilig en wordt aangeraden voor alle patiënten die reuma remmende medicatie gebruiken.
Gebruikt u medicatie via een infuus op de dagbehandeling?
Dan is het advies om u halverwege tussen 2 infusen te laten vaccineren. Bij infusen met Rituximab wordt geadviseerd de vaccinaties tenminste 4 maanden na het laatste infuus en 4 weken vóór het nieuwe infuus te laten toedienen. Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek.
COVID-19 vaccinatie
De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie vindt dat voor patiënten met reumatische aandoeningen zonder uitzondering geldt: laat je vaccineren. Dit is veilig. Wanneer u een oproep krijgt voor de vaccinatie wordt door de Rijksoverheid bepaald.
Medicatie
Lees hier het advies van het Dijklander Ziekenhuis voor patiënten die reumamedicijnen gebruiken ten tijde van de Corona pandemie (COVID-19).
Speciale spreekuren
Spreekuur reumaconsulent Hoorn en Purmerend
Op de poli Reumatologie krijgt u ook te maken met de verpleegkundig reumaconsulent (VRC). Dit is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in reumatologie. Zij voert verpleegkundige taken uit en biedt in het haar spreekuur ondersteuning en begeleiding aan patiënten met een reumatische aandoening en hun naasten. Zij heeft een eigen verpleegkundig spreekuur als aanvulling op uw behandeling bij de reumatoloog. De VRC werkt onder supervisie van een reumatoloog en overlegt regelmatig met hem.
U kunt bij de verpleegkundig reumaconsulent terecht voor:
- begeleiding bij uw chronische aandoening
- uitleg en informatie over uw aandoening, klachten/beperkingen en eventuele behandelingen
- voorlichting en instructie over medicijngebruik
- advies over omgaan met klachten en beperkingen door uw aandoening en/of behandeling
- doorverwijzing naar andere hulpverleners, in overleg met u en de reumatoloog
- controle tijdens de behandeling, soms in combinatie met de reumatoloog, soms in plaats van de reumatoloog. De reumatoloog blijft echter verantwoordelijk voor uw behandeling.
- vragen over inname en (bij)werking van de medicatie, opvlamming van de aandoening en andere vragen. Zij overlegt zo nodig met een aanwezige reumatoloog.
Spreekuur reumaconsulenten Hoorn:
Maandag t/m vrijdag
Spreekuur reumaconsulenten Purmerend:
Maandag en donderdag
Ziektebeelden en behandeling
U kunt bij de afdeling Reumatologie terecht voor behandeling van de volgende ziektebeelden:
- Artritis psoriatica
- Artrose
- Bindweefselziekten
- Chronische gegeneraliseerde pijn
- Jicht
- Polymyalgia rheumatica
- Reactieve artritis
- Reumatoïde arthritis
- Sclerodermie
- Syndroom van Sjögren
- Ziekte van Bechterew