Reumatologie

Patienten

U komt terecht bij Reumatologie als u last heeft van een aandoening aan of rond de gewrichten die niet ontstaan is door letsel. De reumatoloog stelt na onderzoek vast of u reuma heeft. Als dit zo is, helpt de reumatoloog u verder. De arts behandelt u en verwijst u door naar onze consulenten, therapeuten en andere medisch specialisten. Ook heeft de arts contact met uw huisarts.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Polikliniek

82, eerste etage
ma-vr van 8.00-16.45 uur

Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.

E-mail: polikliniekreumatologie@dijklander.nl

 

Polikliniek

Locatie 27, begane grond
Bereikbaar ma-vr van 8.30-17.00 uur

Over de afdeling

De reumatoloog is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ontstekingsziekten van het bewegingsapparaat. Omdat bij veel van deze ziekten ook verschijnselen in de organen kunnen optreden spreekt men ook wel over systeemziekten. Gelukkig blijkt bij een deel van de patiënten die naar de reumatoloog worden verwezen geen sprake te zijn van een dergelijke ziekte. Die patiënten worden na uitleg en wanneer mogelijk met een individueel advies in principe terugverwezen naar de huisarts. Als er sprake blijkt van een reumatologische aandoening met chronische ontstekingsverschijnselen zoals artritis (gewrichtsontsteking), dan volgt meestal langdurige behandeling en begeleiding door de reumatoloog.

Sommige medicijnen die bij reumatische ziekten worden voorgeschreven, moeten via een infuus worden toegediend. Dat vindt dan plaats op de afdeling Dagbehandeling​.​​

Vaccinatie en medicatie ten tijde van corona (COVID-19)

Voor informatie over corona en reuma, kijk op: https://reumanederland.nl/nieuws/nieuws/coronavirus/.
 

Speciale spreekuren

Spreekuur reumaconsulent Hoorn, Purmerend en Volendam

Op de poli Reumatologie krijgt u ook te maken met de verpleegkundig reumaconsulent (VRC). Dit  is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in reumatologie. Zij voert verpleegkundige taken uit en biedt in het haar spreekuur ondersteuning en begeleiding aan patiënten met een reumatische aandoening en hun naasten. Zij heeft een eigen verpleegkundig spreekuur als aanvulling op uw behandeling bij de reumatoloog. De VRC werkt onder supervisie van een reumatoloog en overlegt regelmatig met hem.

U kunt bij de verpleegkundig reumaconsulent terecht voor:

 • begeleiding bij uw chronische aandoening
 • uitleg en informatie over uw aandoening, klachten/beperkingen en eventuele behandelingen
 • voorlichting en instructie over medicijngebruik
 • advies over omgaan met klachten en beperkingen door uw aandoening en/of behandeling
 • doorverwijzing naar andere hulpverleners, in overleg met u en de reumatoloog
 • controle tijdens de behandeling, soms in combinatie met de reumatoloog, soms in plaats van de reumatoloog. De reumatoloog blijft echter verantwoordelijk voor uw behandeling.
 • vragen over inname en (bij)werking van de medicatie, opvlamming van de aandoening en andere vragen. Zij overlegt zo nodig met een aanwezige reumatoloog.

Spreekuur reumaconsulenten Hoorn:
Maandag t/m vrijdag

Spreekuur reumaconsulenten Purmerend:
Maandag. dinsdag en donderdag 

Spreekuur reumaconsulenten Volendam:
Woensdag (om de week)

Ziektebeelden en behandeling

U kunt bij de afdeling Reumatologie terecht voor behandeling van de volgende ziektebeelden:

 • Artritis psoriatica
 • Artrose
 • Bindweefselziekten
 • Chronische gegeneraliseerde pijn
 • Jicht
 • Polymyalgia rheumatica
 • Reactieve artritis
 • Reumatoïde arthritis
 • Sclerodermie
 • Syndroom van Sjögren
 • Ziekte van Bechterew

(Herhaal) recepten via Mijn Dijklander en contact via e-consult

Binnen de afdeling Reumatologie maken we gebruik van het patiëntenportaal Mijn Dijklander.

Mijn Dijklander is speciaal voor alle patiënten van het Dijklander Ziekenhuis. Via een beveiligde website kunt u delen van uw medisch dossier inzien en veilig informatie met de arts uitwisselen. U kunt uitslagen bekijken en behandelverslagen lezen maar u vindt er ook een overzicht van geplande afspraken. Ook vindt u hier alle relevantie patiëntenvoorlichting specifiek voor uw behandeling.

Op onze afdeling maken we gebruik van e-consulten. E-consulten bieden een veilige vorm van communicatie. Bovendien is de afdeling hiermee gemakkelijk bereikbaar.

U kunt via een e-consult herhaalrecepten aanvragen en vragen stellen. Wilt u herhaalrecepten minimaal 2 weken van te voren aanvragen? Vermeld hierbij altijd de dosering, het aantal tabletten per dag en de naam van uw apotheek.

Herhaalrecepten kunnen worden aangevraagd via deze link

Mijn Dijklander is zowel via de computer, tablet of smartphone te benaderen. Overal en altijd toegang tot uw medisch dossier: dat is Mijn Dijklander.

Een nagelriemmicroscoop
Een anatomisch model van gewrichten

Wachttijden

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Reumatologie
Polikliniek
Regulier - 60 dagen 14 dagen 25 dagen