Revalidatiegeneeskunde

Wandelen aan een loopbrug

Revalidatiegeneeskunde richt zich op het voorkomen, het herstel en het compenseren van een ziekte of aandoening of de gevolgen daarvan. Het doel is dat de patiënt zich zoveel mogelijk zelf kan redden, zowel thuis als in de maatschappij.

Op deze pagina

Afspraak en contact

werkdagen van 8.00 tot 16.45 uur
Route: begane grond, poli 38
Voor vragen over afspraken, planning of het afmelden van een behandelafspraak voor therapie in Hoorn op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur: Tel. (0229) 257 679.
werkdagen van 8.15 tot 16.45 uur
Route: Locatie 22, begane grond 
werkdagen van 8.15 tot 16.45 uur
Polikliniek Revalidatiegeneeskunde Volendam: eerste verdieping poli Noord.

Over de afdeling

De revalidatiearts stelt met een intakegesprek en onderzoek een diagnose en behandeladvies vast. Voor sommige mensen is een advies, recept, injectie of doorverwijzing naar elders genoeg (bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut of een orthopedisch schoenmaker). Voor anderen betekent het: actief oefenen.

Bij complexe problemen zijn er vaak meerdere behandelaars nodig. Dan kan de revalidatiearts poliklinische revalidatiebehandeling in het ziekenhuis adviseren. De behandelaars vormen samen met de revalidatiearts het behandelteam. Regelmatig bespreekt dat behandelteam de voortgang van de behandeling met elkaar en met u. Zo nodig wordt het programma bijgesteld. U kunt dan te maken krijgen met de volgende deskundigen. Zij werken nauw met elkaar samen.

 • De fysiotherapeut​ behandelt stoornissen die het bewegen bemoeilijken.
 • De ergotherapeut helpt met alledaagse handelingen.
 • De logopedist helpt bij moeilijkheden met communiceren of eten en drinken.
 • De diëtetist maakt voor u een voedingsadvies op maat.
 • De maatschappelijk werkende geeft psychosociale begeleiding bij de behandeling en de verwerking van de gevolgen van de handicap.
 • De psycholoog doet onderzoek en ondersteunt de patiënt en het behandelteam bij de revalidatie.

Behandelingen

De revalidatiearts stelt met een intakegesprek en onderzoek een diagnose en behandeladvies vast. Voor sommige mensen is een advies, recept, injectie of doorverwijzing naar elders genoeg (bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut of een orthopedisch schoenmaker). Voor anderen betekent het: actief oefenen.

Bij complexe problemen zijn er vaak meerdere behandelaars nodig. Dan kan de revalidatiearts poliklinische revalidatiebehandeling in het ziekenhuis adviseren. De behandelaars vormen samen met de revalidatiearts het behandelteam. Regelmatig bespreekt dat behandelteam de voortgang van de behandeling met elkaar en met u. Zo nodig wordt het programma bijgesteld.

 • Behandeling na amputatie van voet/onderbeen/bovenbeen
 • Behandeling na niet-aangeboren hersenletsel
 • Behandeling van cognitieve stoornissen
 • Behandeling van neuromusculaire aandoeningen, waaronder ALS
 • Chronische lage rugpijn: er is een mogelijkheid voor een revalidatieprogramma specifiek gericht op rugproblematiek. Een eerste stap hier naartoe is een poliklinische afspraak bij een van de revalidatieartsen.
 • Kinderrevalidatie: Kinderen met ontwikkelingsachterstand of problemen t.g.v. (niet) aangeboren aandoeningen komen vaak in aanmerking voor multidisciplinaire behandeling poliklinische revalidatie.
 • Handteam: Op een gezamenlijk spreekuur van de revalidatiearts en de ergotherapeut/handtherapeut worden patiënten gezien met (sub) acute handproblematiek. Diagnoses die vaak worden gezien zijn peesletsels, Dupuytren, Quervain en fracturen.
 • Chronisch pijnprogramma: een gedragsmatig programma gericht op patiënten die chronisch pijn hebben van het bewegingsapparaat.
Oefeningen aan een wandrek

Wachttijden

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Revalidatiegeneeskunde
Polikliniek
Regulier - 25 dagen 18 dagen -